Hur gör jag med budgeten under semestern?

Semestertider och långa lata dagar är inom räckhåll för många. Eller semestertider kort och gott… Långa lata dagar behöver det ju inte vara, det kan vara fullspäckat schema, renoveringar, resor och gud vet vad. I mitt fall innebär semester ofta vila, läsning i hängmattan och fix i trädgården. Kanske någon resa under några dagar, men annars hänger jag och familjen helst här hemma.

Första semesterdagen.

Oavsett vad vi ska göra behöver jag en budget att luta mig mot under semestern. Det funkar helt enkelt inte att köra på ”nu är det semester, nu släpper jag allt”. Tvärtom, jag behöver lite extra stöd i form av min budget under semestern… Däremot tycker jag om att ge mig själv ett större svängrum i form av väl tilltagen budget, en semesterbudget som är tillåtande helt enkelt!

Under året sparar jag 500 kronor per månad som blir basen för semesterbudgeten, alltså 6000 kronor. Därtill brukar jag räkna med semestertillägget på junilönen och det brukar räcka fin-fint för mig och tonåringen. Precis som jag skrev inledningsvis, är våra krav vad gäller ledighet rätt modesta. Bada, ha en picknick, besöka botaniska trädgårdar (gemensamt intresse), läsa, kolla filmer och hänga med familj och vänner. Tonåringen sommarjobbar och sköter sin egen ekonomi även under sommaren, men ingår såklart i den gemensamma semesterbudgeten, som gör att vi verkligen kan sätta guldkant på sommarmånaderna.

Rent praktiskt så har jag gjort på lite olika sätt med budgeten under semestern:

  • Ibland gör jag en separat semesterbudget (särskilt om vi ska resa iväg en vecka eller två). Då betalar jag reskostnader direkt via semesterkontot och ser till att ha en summa att röra mig med under tiden jag/vi är bortresta.
  • Är vi hemma (som i sommar) lägger jag till semesterpengar till min vanliga budget (se bild). Ökar på kategorin roligt helt enkelt!
  • Det har hänt att jag kombinerar sätten beroende på hur semesterveckorna ser ut.
Budgetsidan i ”Min Budgetkalender”.

Nyckeln är att göra det som passar mig och min familj bäst. Semestrar ser så olika ut och kan innebära en massa olika saker, beroende på vem du frågar. Utgå från hur Du vill ha det och vad som fungerar bäst för Dig!

I semestertider brukar jag påminna mig om att det inte sitter något likhetstecken mellan roligt och kosta en massa pengar. Jag kan absolut unna mig en massa och det kan få lov att kosta extra, men det är inte prislappen som definierar hur rolig, bra eller fin min ledighet är.

Passar på att önska dig som läser en riktigt härlig sommar! Kanske pausar du helt från skärmar under din ledighet och då hörs vi förhoppningsvis senare efter semestern. Till dig som ändå kommer att kika in här under sommaren, kul! Vi ses och hörs snart igen.

Tack för att du läser! Hälsningar Karin

PS: Min Budgetkalender är för närvarande slutsåld, men den nya upplagan kommer att finnas till försäljning i slutet av juli!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s