Läge för krispaket?

Det enkla svaret på den frågan är, ja. Ja, det är läge för ett krispaket vad gäller privatekonomin!

”Karin, det låter både hemskt och skrämmande att prata om krispaket”, kanske någon tänker. Jo, ordet kris är onekligen ett negativt laddat ord. Men visste du att ordet kris kommer från grekiskans crisis och betyder ”avgörande vändning” och att det kinesiska tecknet för ”kris” och ”möjlighet” är detsamma? Så låt oss prata om vad avgörande vändningar och möjligheter kan innebära istället.

I min värld kan en avgörande vändning vara både positivt och spännande på samma gång. Samtidigt vet jag att det är vägen dit som kan vara jobbig och osäker, även om jag vet att det kan bli bra i slutänden. Därför försöker jag se den nuvarande ekonomiska utvecklingen som något nödvändigt och som på sikt kan skapa bättre förutsättningar och möjligheter för en stabilare ekonomi, även om det här och nu kan kännas aningen bistert.

Det jag inte kan påverka, får jag acceptera och det jag kan påverka får jag ta mod att förändra, därför kommer jag att stresstesta min privatekonomi.

Stresstesta din privatekonomi:

  • Se över vilka kostnadsbesparingar du/ni kan göra.
  • Påverkas du av höjda räntor? Räkna på hur höga räntor du/ni kan klara av för till exempel boende.
  • Hur ser din/er privatekonomi ut om låt säga 6 månader? Behövs en buffert?
  • Vilka eventuella åtgärder kan hushållet vidta för att klara ett värsta scenario?

De senaste åren har vi konsumenter fått utså ganska mycket på grund av pandemi och osäker ekonomi. Staten har delvis stöttat upp med olika ekonomiska stöd, både till privatpersoner och företag och åsikterna kan går isär vad gäller dess vara eller icke vara. Jag är övertygad om att det alltid är bra att se över sin egen situation oavsett vad staten gör eller inte gör. Genom att vara lite mer proaktiv kan du som sagt påverka mer än vad du tror.

Personligen tror jag att de extremt låga räntorna som vi har levt med under en ganska lång tid är ett minne blott. Åtminstone väljer jag att släppa taget om ”de goda tiderna” och istället förbereda mig på ett skarpare ränteläge. Läs mer på Riksbankens informativa sida dit jag brukar vända mig för att läsa mer om styrränta, inflation och ekonomistatistik.

Om du känner dig osäker kring hur din privatekonomi kommer att påverkas och behöver rådgivning, kontakta din bank och fråga hur du på bästa sätt kan förbereda dig och din privatekonomi.

Mitt krispaket

  • Öka bufferten i syfte att ta höjd för ett högre ränteläge.
  • Räkna på eventuellt inkomstbortfall.
  • Göra en prioriteringslista vad gäller sparande. Kan något pausas? Bör något ökas (se buffert ovan).
  • Se över kostnader och dra ned på onödig konsumtion.

Ungefär så ser mitt krispaket ut, sedan får vi se vad finansministerns eventuella krispaket/krisåtgärder ser ut för Sverige vad det lider… Oavsett vad som händer i framtiden tar min privatekonomi inte mer skada av att stresstestas en aning. Tänk bara vad skönt det är att dra fram oro och ängslan i dagsljuset och se till att ta kontroll över det man kan kontrollera, eller hur?

Hoppas innerligt att du som läser kan ha nytta av dagens inlägg. Dela gärna vidare, eller tipsa någon annan som du tror kan behöva läsa detta. Tack!

Hälsningar Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s