Om att göra planer, drömma och nå sina mål!

En budget är helt enkelt din plan för dina pengar. Visst älskar man att göra upp planer, drömma och på sikt nå sina mål? Samtidigt kan man lätt fastna på planerings- och drömstadiet, det är ju en helt annan sak att faktiskt ta stegen för att nå sina drömmar. Eller, hur tänker du?

Ljuvlig sommarkväll juni 2022

Om jag går till mig själv, så har jag med tiden utvecklat förmågan att kunna gå från dröm till handling när de gäller de vardagliga, lite mer nåbara sakerna. Det kan handla om mål för mig själv, men även triviala saker som att köpa ditten eller datten. Det jag däremot tycker är svårt, det är att våga mig på de lite mer storslagna planerna. Som att våga satsa mer på mitt företag, eller våga tro att jag en dag ska kunna springa ett maraton. Samtidigt är jag helt övertygad om att ju fler mindre mål jag når, desto mer sannolikt är det att jag kommer att nå de större. Lärdom: Viktigt att börja i det lilla!

Hur ser din plan ut?

Kanske har du redan en plan för dina pengar? Planen kanske är i stil med, det kommer in pengar (du vet hur mycket), det går ut pengar (du vet på ett ungefär hur mycket) och du vet att det är bra att spara varje månad (du spar mer eller mindre). Eller, om du är det minsta som jag, så nöjer du dig inte med en sådan otydlig plan, utan vill verklige veta vart dina pengar tar vägen. Du tar reda på vilka inkomster och utgifter du har. Du vet vad du vill och vad du kan spara varje månad och du har koll på hur mycket pengar du kan spendera när alla dina räkningar är betalda. Du har en budget, en plan där chanserna är mycket goda att du både på kort och lång sikt kommer att nå dina mål.

Komma igång

Föddes du och jag med kunskaperna om hur man gör en budget för våra pengar? Har våra föräldrar drillat oss sedan barnsben om vikten av att veta vart våra pengar tar vägen? Var det kanske som så att vi hade ett stort startkapital i ryggen den dagen vi bestämde oss för att testa det här med budget? Nej, nej och nej! Eller… Hur det var för dig vet jag såklart inte, men för egen del hade jag både kreditkortsskulder och ett stukat självförtroende i allmänhet och i synnerhet när de kom till pengar.

Hur man gör en ekonomisk plan, en budget, kan vem som helst lära sig. Det kan såklart vara jobbigt till en början, så är det ju när man lär sig nya saker, men det är ju när det känns lite ”knöligt”, som man vet att man utvecklas.

Nedan hittar du inlägg om hur man kan göra en budget i fyra enkla steg:

Dagen till ära, ligger en helt ny uppdaterad budgetmall bland gratismaterialet. Du kan hämta ditt ex här!

Ny uppdaterad månadsbudgetmall

Min augustibudget

Inkomsten jag får i slutet av juli, ligger som grund för min augustibudget. Ofta gör jag mina månadsbudgetar långt i förväg även om jag inte har all information riktigt än. Känslan av att ha planen, budgeten, på gång är skön och jag fyller på med information allteftersom. Väntar man tills man vet exakt vilken inkomst man får, vad elräkningen landar på och så vidare, så blir det lite för nära inpå, enligt min smak. Mitt tips är att göra budgeten så tidigt du bara kan och därefter addera den information du får.

Ett par saker sticker ut i min kommande budget: väldigt mycket pengar budgeterat för ”beauty”. Men ett frissabesök och en massage ska rymmas inom den budgeten. Under inkomster har jag adderat på 4000 kronor från semesterkontot, som dyker upp under kategorier som ”roligt”. Sommaren är lång och ett par utflykter finns inplanerade i början av augusti. Har du inte testat att göra en budget, pröva!

Augustibudgeten

Avslutningsvis…

Vill du prata om privatekonomi och hur man kan tänka när det kommer till en budget, häng med in till Budgetkompisar, Budgetfrökens grupp på Facebook.

Vill du inte bara snacka ekonomi utan ta det ett par steg till? Sätt upp dig på väntelistan för att få mer information om höstens kursstart i ”Hållbar vardagsekonomi”. Genom att stå med på listan kommer du att få all nödvändig information i god tid, förhandsbokningserbjudanden med mera. Självklart helt förutsättningslöst. Se till att stå med på listan här!

Tusen tack för att du läser, gillar och delar vidare! Hälsningar Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s