Koll på garderoben?

Semestern är slut och det har blivit dags att kliva ur de slitna shortsen och istället hitta något anständigt att ha på sig på jobbet. Varje gång samma sak, den obekväma känslan av att tränga in sig i ett par jeans och hitta någon bekväm överdel. Som tur är kräver mitt lärarjobb inte någon särskild klädsel, men viss nivåskillnad är det allt mellan jobbklädsel och ”skrota-runt-här-hemma-klädsel”…

I somras när det regnade som mest valde jag att tömma garderoben och sortera in kläderna i olika kategorier, ja, ni som känner mig vet att jag gillar ”kategorier” i olika sammanhang… Överdelar i en hög, byxor i en och kjolar i en annan och så vidare. På samma sätt som jag delar in mina rörliga kostnader i kategorier för att få en överblick över vart mina pengar tar vägen, funkar det precis lika bra att skapa en överblick över garderobsinnehållet.

Fördelarna är flera, förutom att jag tydligt kunde se vad som fanns, kunde jag överblicka vad som saknades. Sen skrev jag en lista över plagg jag saknade. Vill man ta det ett steg till kan man notera vilka plagg man har, för att verkligen tydliggöra vad som redan finns tillgängligt i klädväg. När jag noterat vad jag behövde komplettera med, gjorde jag en snabb prioritering. Vilka kläder behövde jag komplettera med innan jobbstarten och vilka plagg kunde jag vänta med? Det handlar ju om att se till att pengarna finns, tid finns och möjlighet att undersöka alternativ till att ”bara gå och shoppa”. Vill du ta del av min garderobsinventerings-lista? Se till att prenumerera på Fredagsbrevet, så får du den som en freebie nu på fredag!

”Garderobskoll”, följer med Fredagsbrevet 12 augusti!

Just tiden är avgörande aspekt när du ska shoppa kläder second hand, vilket jag helst vill göra, eftersom man sällan hittar det man söker på andrahandsmarknaden under tidspress. Tid, tid och åter tid möjliggör fynd och hållbar shopping. De kläder jag inte hittar second hand, försöker jag köpa utifrån hållbarhet både vad gäller plånbok och miljö. De kläderna kostar oftast mer än fast fashion och kräver därför en större plånbok och tid att spara ihop till. Varje månad sätter jag undan i genomsnitt 500 kronor för kläder. De slantarna som jag inte gör av med brukar jag låta vara kvar på klädkontot, på så vis bygger jag upp en liten klädbuffert.

Tusen tack för att du läser! Du, tipsa gärna någon som du tror kan ha nytta och glädje av att läsa bloggen, det skulle göra mig så himla glad!

Hälsningar Karin

2 kommentarer på “Koll på garderoben?

  1. Det här inlägget känns verkligen aktuellt för mig. Jag har redan en lista med favoritkläders märken och storlekar så jag kan dubbelkolla innan jag slår till på ett begagnat fynd, gillar din krysslista och ser fram emot att den kommer som freebie igen då den senast publicerades innan jag anslöt till nyhetsbrevet. Kanske gör jag en egen krysslista inför höst och vår vad jag behöver, t ex fem par jobbjeans och t-shirts, tre varma luvtröjor/koftor mm som är bara att checka av att det finns i bra skick innan terminen startar. Även se över att garderoben är rätt planerad, är det mest av arbetskläder (5 av 7 dar) eller finkläder som jag behöver kanske tio gånger om året?
    Tack för en bra och nyttig sida!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s