Elpriserna – OMG!

För många år sedan, närmare bestämt i början av nittiotalet, var jag tonåring och bodde hemma med min familj. Vi var sex stycken i familjen, mamma, pappa, jag och mina tre småsystrar. Minns det som igår hur mina föräldrar tjatade om att inte duscha för länge, inte prata i telefon för länge, inte tvätta i tid och otid och att släcka lamporna. Det här var mitt under rådande finanskris med höga räntor och allmän ekonomisk oro. I ett tidigare inlägg har jag skrivit om mina egna erfarenheter av hur det var att växa upp med ekonomisk stress och avstängd el i perioder, läs mer här.

Jag kan bara föreställa mig stressen mina föräldrar kände och maktlösheten över att inte kunna betala elräkningen. I vintras fick många tyvärr uppleva samma sak. Den dyra elen skapar oro och ekonomisk stress utöver det vanliga. Nu flaggar experter på området om att än värre tider är att vänta. Ännu högre elpriser, vilket leder till stora kostnadsökningar för ett genomsnittshushåll. Så med den vetskapen, hur kan man förbereda sig?

Energibesparande åtgärd…

Med sommarvärmen fortfarande vilande på huden är det svårt att föreställa sig vad som eventuellt väntar oss i form av elräkning i höst och vinter. Vi vill tro att ”det löser sig på något sätt”, att det inte ”blir så farligt ändå”. Men det kommer inte att lösa sig av sig självt och även om det vankas elpriskompensation i någon form från statligt håll, behöver man sätta till alla tänkbara klutar.

Hur förbereda sig?

Några saker man kan göra är:

 • Planera sin energiförbrukning bättre. Har du rörligt elpris, håll koll på priset, som ändras ofta. Oavsett fast- eller rörligt elpris, tänk energibesparande i alla led. Fyll upp tvätt- och diskmaskinen, stäng av stand-by lägen på apparater och se över användningen av hushållsmaskiner generellt.
 • Dra ned inomhustemperaturen med ett par grader.
 • Behåll uppvärmning endast i de utrymmen som kräver eller behöver uppvärmning.
 • Ta höjd för högre elräkning genom att dra ned på eventuell onödig konsumtion. Vi vet att det kommer att bli dyrt i höst och vinter, lika bra att förbereda sig nu. Dra ned på sådant du vet att du kan dra ned på. I sista hand dra ned på sparande och gör dig beredd på att skjuta till de pengarna till elräkningarna istället.
 • Vill du få ytterligare 16 tips för att sänka dina elkostnader? Se till att prenumerera på Fredagsbrevet! (Gratis och kommer varje fredag klockan 08:00).

Mer drastiska åtgärder

”Men Karin, jag gör redan allt det där och jag har inget sparande att omfördela. Dessutom har jag INGEN onödig konsumtion, så hur gör jag då?” Känner du oro över kommande vinter och vad de höjda elpriserna i kombination med vad inflationen ställer till för din privatekonomi, då skulle jag råda dig att redan nu fundera på om du kan öka dina inkomster. Kan man inte dra ned på utgifterna, då måste man höja inkomsterna. Det gör man genom att ta ett eller flera extra jobb. Ett annat sätt att öka sina intäkter är att sälja av saker och kläder. Börja redan nu se över vad du kan sälja. Pengarna du får in från försäljningen sätter du in på ett separat konto och öronmärker till kommande elräkningar.

Tuffa tider väntar, men du, många gånger brukar oron lätta bara genom att man förbereder sig. Så förbered dig redan nu så gott du kan utifrån dina förutsättningar. Jag lovar dig att du kommer att tacka din lyckliga stjärna att du i god tid tog tag i saker och ting och på så vis skapade de bästa förutsättningarna för att klara de dyra elräkningarna som kommer att dyka upp senare i höst och i vinter. Du klarar det!

Dela gärna detta inlägg med någon annan som du vet kanske oroar sig för dyrare priser på el, mat och drivmedel. Kanske finns det någon annan i din omgivning som kan behöva läsa att det finns sätt att förbereda sig. Tack för att du har läst!

Hälsningar Karin

6 kommentarer på “Elpriserna – OMG!

 1. Hej! Jag lägger märke till att du inte skrivit någonting om att downsizea? Om man bor själv eller två personer i ett hus på 300 kvm och är orolig inför elpriset, ja downsizea då? Ärligt talat, jag tycker inte synd om alla som i höst inte kommer kunna värma upp sin pool eller sitt 300 kvm stora hus. De kommer ändå få statligt bidrag från staten för att fortsätta bo i sina stora hus med pooler och sommarhus. Jag tycker synd om alla hyresgäster, som också påverkas av elpriserna men inte kommer få ett skvatt.

  Gillad av 1 person

  1. Instämmer med dig, att värma upp pool hålla överstira bostäder varma, känns orimligt. Bra idé att downsiza, tänk vad mycket man ändå kan göra för att dra ned sina kostnader. Sen handlar det i te bara om ekonomi, det handlar ju även om vårt klimat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s