Tålamod

I somras läste jag Jan Eliassons biografi ”Ord och handling: ett liv i diplomatins tjänst”, en både underhållande och lärorik bok som gav mig flera insikter. Eliasson skriver dels om vikten av tålamod och förståelse för andra människors situation, vilket känns givet då han arbetat som diplomat, politiker samt arbetat för FN i många år, men även om att göra saker i rätt ordning. Sånt gillar ju jag!

Boktips!

Det där med tålamod är inte alltid så lätt. Jag har tidigare skrivit om hur svårt jag kan ha det med tålamodet när det kommer till träning, medan jag har hur mycket tålamod som helst när det kommer till andra saker. I boken citerar han Olof Palme som lär ha sagt att ”Eliasson, ett helsike i taget!” Det fick mig att tänka på hur viktigt det är med förmågan att kunna fokusera när det känns som att min blir överväldigad av omvärldens alla helsiken. Inflationen, klimatkrisen, krigen, svälten, listan på eländen kan göras hur lång som helst.

Även om vi människor inte går och tänker på omvärldens svårigheter dagarna i ända, törs jag lova att det smyger sig in en oro för klimatet, kriget och att allt blivit så dyrt bland de vardagliga små bekymren ibland. För mig kan det bli ganska högt och lågt när det kommer till saker som kan bekymra mig. Har mitt barn det bra? Undrar om veden räcker i vinter och hur sjutton ska det bli med elen..? Hur ska man få bukt med den globala uppvärmningen och hur var det nu igen, hade vi mjölk hemma? Du förstår säkert min poäng, att det kan vara väldigt spretigt när det kommer till saker och tings ”jäklighet”.

Bra frågor att ställa sig själv när tankarna snurrar och oron tenderar att bita sig fast, kan jag påverka detta? Är det något jag får acceptera och istället fokusera på sådant jag verkligen kan påverka. Vad kan jag i så fall göra åt det? Låter det bekant? Sinnesrobönen känner de flesta till och den har onekligen sina poänger:

Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Serenity prayer. Reinhold Niebuhr 1926.

Det finns alltid något man kan göra, om det så bara är att acceptera saker och tings tillstånd, för att först senare se möjligheter. Min poäng är att man alltid kan göra något. Man kanske inte kan lösa allt, men man kan påverka saker och ting i rätt riktning. Så fokusera på det du kan påverka, istället för att oroa dig för sådant som ligger utanför din kontroll. Jag vet, lättare sagt än gjort och jag får påminna mig om detta lite nu och då. Det brukar kännas lite bättre när jag inser att jag faktiskt ändå kan påverka mer än jag anar, bara genom att göra något litet.

Tack för att du har läst! Tipsa gärna någon du tror kan vara intresserad av att läsa, eller dela vidare i någon annan form, det skulle göra mig glad!

Rosenskära.

Hälsningar Karin/Budgetfröken

2 kommentarer på “Tålamod

  1. Detta var bra, det behövde jag läsa, är hemma sjukskriven och bara helt överväldigad av allt. Samtidigt som jag är jättetrött o bara behöver vila. Men inte lätt. Tack för påminnelsen o allt arbete du lägger ner.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s