Ekonomiska beteenden

Genom att skapa vanor och hållbara rutiner, ger du dig själv en bra grund att stå på när det kommer till din privatekonomi. Som bekant är det inte de stora händelserna som är de avgörande, snarare de små stegen som du tar varje dag, varje vecka och varje månad, år ut och år in. 

Ur lektionsinnehåll ”Hållbar vardagsekonomi” höst 2022
Ett av mina allra bästa verktyg: Min Budgetkalender.

Men hur sjutton klarar man av att fullfölja saker och ting varje dag? Nej, det gör man såklart inte alltid, däremot är min erfarenhet att om man har en plan, är det lättare att göra det man föresatt sig, än om man varje dag ska fundera ut vad man behöver göra. Genom att ta en titt på sina ekonomiska beteenden kan man även förutse sina vanligaste fallgropar, när det kommer till ekonomiska beslut i vardagen, vilket i sin tur leder till att det blir lättare att göra en plan. Bra, eller hur?

Härom veckan skrev jag ett inlägg om vikten av rutiner när livet i övrigt är svajigt. (Här hittar du det instagraminlägget.) Har man en plan, ökar chanserna för att man ska klara groparna i vägen på ett smidigare sätt. Planen behöver inte vara alls särskilt storstilad, det kan handla om att man är medveten om att man vill tröstshoppa när man känner sig ledsen. Bara genom att uppmärksamma den känslan och våga ta sig en närmare titt på vad shoppingen fyller för tomrum, kan man fundera på om det finns andra lösningar.

Ja, det är lite jobbigt och ja, det tar tid att ändra invanda beteenden, men det går! I mitt fall handlade det om att lägga skam- och skuldkänslorna åt sidan och istället våga vara kvar i ledsamheten istället för att sätta mig med datorn i knät i soffan och köpa nya kuddfodral. Fy vad jobbigt det var! Jag tvingades känna efter, inse att jag inte kunde skjuta ledsamheten åt sidan med hjälp av nya kuddfodral, krukor, kläder eller gud vet vad som stod på önskelistan just då.

Det är ju inte själva shoppingen som är boven (även om det tärde på min privatekonomi), den verkliga boven är att aldrig riktigt tillåta de verkliga behoven att komma upp till ytan. Vad gör det med en som person? För egen del innebar det att jag inte tog mig själv på allvar, mina känslor och mina behov räknades som inte. Bort, bort, bort med de jobbiga känslorna och istället fylla tomrummet med: (här kan du fylla på med vad som passar just för dig ifall du kan relatera).

I samma stund som jag valde mig själv före andras förväntningar och andras behov, gick det lite lättare att stanna kvar i det jobbiga. Jag tillät mig att vara både ledsen, frustrerad och arg. Tog en promenad, ringde en kompis eller bara lade mig att vila en stund. Inte ville jag handla nya kuddfodral, egentligen. Men Karin, så jäkla enkelt är det inte att bara ”välja sig själv” och byta ut en vana mot en som fungerar bättre, kanske du tänker? Nej, som sagt, det tar tid och det kan kännas både obekvämt och jobbigt. Nyckeln för mig var att jag drog fram det här ekonomiska beteendet i ljuset, tog mig en ordentlig titt och ställde mig själv frågan ”känns det här bra?”. Mitt svar blev ”nej, det känns inte alls bra”, då först kunde jag göra en plan för hur jag ville ha det istället och sen var bollen i rullning. Hade mitt svar blivit ”ja, det här känns bra”, ja då hade jag såklart inte känt något behov av förändring.

I kursen ”Hållbar vardagsekonomi – Ta kontroll över dina pengar och skapa ett stabilt sparande på 6 veckor!” jobbar vi med våra ekonomiska beteenden och hur vi kan skapa goda förutsättningar för vår privatekonomi, även när livet bjuder på uppförsbackar. Vill du veta mer om kursen, kika in här!

Dela gärna med dig av inlägget till någon du tror vill läsa, skriv en kommentar eller tryck gilla om du läst och uppskattar dagens inlägg.

Tack för att du läser! Hälsningar Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s