Jul och sånt

En del av mig vill inte börja tänka på julen eftersom jag retar upp mig på att butiker börjar julskylta i början av oktober. Kan vi inte bara få vara här och nu och njuta av det som är? En annan del av mig förstår samtidigt att jag behöver börja fundera på julen redan nu. Framförhållning och planering är liksom förutsättningarna för en hållbar jul, både vad gäller ekonomi och energi.

Apropå energi, förra julen slutade i en total utmattning för min del. Ja, du läste rätt, jag var helt slut. Jag hade hela stora familjen på besök eftersom vi hade längtat efter att få fira tillsammans. Alla hjälptes åt och vi hade i vanlig ordning förberett och fixat. Allt kändes hur bra som helst. Ända till julaftonen vid lunchtid. Huset fylldes av familj och vips skulle potatis skalas, ägghalvor fixas, julmusik spelas, barnens (och de vuxnas) förväntningar infrias och vi alla skulle bara njuta. Pang! Huvudvärken och trycket över bröstet kom i samma takt som ljudnivån i huset steg.

Lång historia kort, julaftonen blev en något tung historia för min del, då min energi tog slut. Kanske var det ovanan med att ha så många människor hemma efter pandemin, kanske var det stress i kombination med att jag hade satt andras behov framför mina egna under en lång tid och inte hade känt efter vad jag själv behövde. Kanske var det en kombination av allt.

Bildtext: En bild säger mer än tusen ord… (December 2021)

Vis av den erfarenheten kommer årets julfirande se annorlunda ut. I år behöver jag i god tid fundera på vad jag mäktar med. Det kan låta lite egoistiskt att jag ska fundera över vad jag behöver och vad jag vill. Jag, jag, jag… För egen del är det lite ovant att tänka på mig själv först. Många gånger har jag först lyssnat in vad andra människor behöver och sedan rättat mig in efter deras behov och önskemål. Men aj, aj, aj vad det har kostat på. Både för egen del och för andra. Det blir liksom inte bra i längden. Hur många gånger har man inte hört att ”ta hand om dig själv så kan du ta hand om andra sen”. Sagt och gjort. i år försöker jag känna efter vad det är jag behöver och vill när det kommer till jul och julledighet. Sen kan jag ta in andras önskemål och behov och så synkar vi dem så gott vi kan. En lär så länge en lever.

Sen var det det här med ekonomin också. Den biten hade jag stenkoll på tack vare min julbudget. År av träning har gjort att julen aldrig känns stressig på grund av ekonomin. Ingen pengastress tack vare att jag sparar lite varje månad, förbereder mat och klappar i god tid och ja, jag hör själv hur jäkla ”förnumstigt duktigt” det låter. Men grejen är den att när det kommer till hållbar vardagsekonomi, där rullar det på hur smidigt som helst. Skönt att veta att träning ger färdighet. Det jag behöver träna på är att fördela min energi på ett bättre sätt så att jag mår bra.

Bildtext: Förra årets julbudget.

Vill du ta del av min julutmaning samt få en printout av den julbudgeten som jag har använt de senaste åren? Se då till att prenumerera på Fredagsbrevet, så får du allt levererat till din inkorg nu på fredag klockan 08:00. (Gratis såklart).

Som sagt, man lär så länge man lever!

Dela gärna inlägget med någon, som du tror kan behöva läsa om vikten att lyssna på sig själv. Tack för att du läser, hälsningar Karin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s