Avslut och uppstart

2023 är inte långt borta och det har blivit dags att runda av det gångna året. För egen del innebär det en översyn av min privatekonomi i största allmänhet och inför 2023, bolåneräntan i synnerhet. De höga elpriserna går heller inte att bortse från, så där har jag också lagt upp en plan. För hur illa det än är, känns det alltid bra att ha en buffert, en plan, för det som komma skall.

När jag pratar om buffert, handlar det ej enbart om buffert i form av pengar. Lika mycket handlar det om buffert i form av utrymme, tid och förutsättningar. I praktiken betyder det att jag behöver få in ett tänk kring låt säga elförbrukning i min vardag. Jag vet att det är dyrt med el, jag kan påverka min förbrukning till en viss del och för att kunna göra det måste jag planera och tänka i flera steg.

Min vedspis underlättar uppvärmingen till en viss del och jag försöker att nyttja energin från den här fantastiska värmekällan så långt det bara går genom att laga mat på spisen och i ugnen. Koka upp varmvatten och så vidare. Det fungerar mindre bra när man kommer hem sent, är trött och hungrig och vill kunna laga mat snabbt. Däremot funkar det alldeles utmärkt de dagar då tiden finns.

Vår veckomatsedel baseras alltså både på tillgång av råvaror, tillgång av tid att elda och priserna i butiken. Låter det jobbigt och krångligt? Ja, det var lite jobbigt till en början, men efter att ha fått in vanan i vardagen under hösten, funkar det numera riktigt bra. Tonåringen har lärt sig att elda, komma ihåg att sätta kastrullen med tevatten på vedspisen i tid innan kvällsmellis. Själv har jag börjat med kokkaffe varvat med brygg beroende på tillgång av tid och eld.

Sedan några månader tillbaka har jag satt undan pengar på ett elsparkonto, eftersom min första riktigt saftiga elräkning kommer att komma i slutet av januari. Redan i december var jag beredd på jordens elräkning, men då den uteblev (halleluja!) satte jag undan de pengar jag hade avsatt i bufferten, in på ett elsparkonto istället.

Så var det det här med bolåneräntan. Mitt bolån är bundet i tre olika delar, vilket har fungerat väldigt bra. Den ena delen löper ut i januari 2023 och därför är det hög tid att fundera på hur jag ska göra. Binda igen eller gå på rörligt?

Jag valde att ta ett samtal med min bankkvinna (Hej Johanna!) som jag har en lång och trygg relation med. Vi bollade för och nackdelar och ja, jag har alltid med mig vetskapen om att de vill tjäna pengar på mig som kund, men samtidigt vill de behålla sina kunder i dessa tider (tro mig) därför brukar jag vilja resonera med Johanna innan jag tar ett större privatekonomiskt beslut. Innan jag tar dessa samtal brukar jag själv kolla runt, läsa på och bolla med andra i min omgivning, vilket ofta gör att jag vet vad jag vill innan banken kommer in i bilden. Jag valde att inte binda lånedelen, eftersom räntorna är så höga och eftersom jag inte måste veta på kronan vad jag ska betala varje månad. Tack gode gud för marginaler och bolånebuffert!

Min bolånebuffert är ett sparande som jag startade för ett par månader sedan, där jag har valt att sätta undan pengar inför kommande räntehöjningar. I mitt fall har jag valt att utgå från en ränta på 6% på hela mitt bolån. Det innebär att jag under vinterhalvåret väljer att dra ned på pensionssparande till fördel för bolånebuffert och elspar. Jag omfördelar mitt sparande beroende på situation helt enkelt.

Vilken ynnest att överhuvudtaget ha ett sparande att omfördela! Du som har hängt länge med mig, känner redan till att så ej alltid har varit fallet. Under många år hade jag inte en enda krona sparad. Jag var (är fortfarande) ensamstående förälder, pluggade och jobbade extra för att få det att gå runt överhuvudtaget. Därför är det med stor ödmjukhet jag skriver om ynnesten att ha ett aktivt sparande.

Inledningsvis skrev jag om hur jag avslutar och om hur jag startar upp inför det nya året vad gäller min privatekonomi och även om inte allt sker precis kring årsskiftet, så känns det naturligt att göra en översyn inför det nya året. Elen och bolåneräntan är två stora poster, men glöm inte att kolla över försäkringar och olika abonnemang, eftersom det säkert finns ett och annat att tjäna på bara genom den enkla extra kollen.

Känns det väl stort och övermäktigt? Inte så konstigt om man stundom känner att ”vad spelar det för roll?” Kanske känns det som enorma berg att bestiga bara tanken på att ”se över sin ekonomi”. Mitt tips är att börja i det lilla. Små steg till en början. Välj en sak att se över eller ta ett grepp om. Kanske är det matkostnaden? Ett par abonnemang, som har spelat ut sin funktion eller fundera på hur mycket pengar du lägger på nöjen? Jag törs lova dig att det lilla gör skillnad i det långa loppet och du behöver inte ens vänta till årsskiftet, idag är den perfekta dagen att starta!

Gott slut och ett riktigt gott nytt år önskar jag dig som läser! Hälsningar Karin.

En kommentar på “Avslut och uppstart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s